Hej Björn! Kul att jag fick möjlighet att intervjua dig idag!
Hej! Kul att ni är intresserade av att få veta mer om mig och Sundsvalls kommun.
Björn hur kom du i kontakt med SKNT första gången?
Det var på förra årskonferensen i Oskarshamn. Jag har kollegor i avdelningen som hade varit på tidigare årskonferenser och pratade om SKNT. De fick mig att åka på konferensen i Oskarshamn.
Vad var det som gjorde att ni ansökte om att bli årets konferensstad?
Det är tvådelat. Vi vill, med ett intressant och aktuellt program, visa upp vilken fantastisk framtidsplats Sundsvall och hela regionen är för våra kollegor som jobbar med näringslivsutveckling runtom i Sverige. Samtidigt är en annan viktig faktor att få möjligheten att samla denna ”komptensbank” från hela landet i Sundsvall för att under tre dagar kunna ta del av all samlad kunskap som finns inom gruppen.
Det sistnämnda är extra intressant för oss just nu då vi under 2024 byggt upp vår nya avdelning ”Näringsliv- och tillväxt” på Kommunstyrelsekontoret, efter att i många år haft ett näringslivsbolag.
Hur ser er organisation ut vad gäller näringslivsutveckling?
På avdelningen Näringsliv & tillväxt, som är en del av Kommunstyrelsekontoret har vi följande ansvarsområden; näringslivsservice, tillväxt och mobilisering, destination- och platsutveckling, kompetensförsörjning i tre olika kontexter, regional samverkan samt extern finansiering.
Avdelningen startade upp i slutet på 2023 men vi hade alla delar på plats först i mitten av 2024 så vi brukar räkna 2024 som starten för den nya avdelningen.
Kan du berätta lite om vad som ryms inom din roll som Näringslivs & Tillväxtchef?
Ansvar för näringslivsfrågor, tillväxtmål, destination- och platsutveckling och tillhörande kommunikation och marknadsföring inom dessa områden. Jag ansvarar även för kommunens länsövergripande samarbete inom tillväxtfrågor kopplat till den regionala utvecklingsstrategin i Västernorrland.
Hur kom det sig att du började jobba med näringslivsutveckling?
Jag har alltid trivts mycket bra, varit stolt över samt engagerat mig i utvecklingen av min hemstad Sundsvall, även om jag de sista 15 åren innan detta pendlade och jobbade mycket på annan ort.
När jag under 9 år jobbade ideellt som styrelseordförande i Sundsvalls Tennisklubb och fick vara delaktig i att, från första vision till förverkligande, bygga Baldershallen, som nu är en av Sveriges största idrotts- och rackethallar, kände jag väldigt starkt glädjen i att få vara med att utveckla den stad som jag älskar.
Den drivkraften i kombination med olika kontakter som skapats under min tidigare resa i Sundsvall ledde till att jag började jobba som tillväxtkoordinator inom Sundsvalls Kommun vilket senare ledde mig till denna nuvarande roll, via ett kort tillförordnande som VD i det näringslivsbolag som skulle avvecklas.
Det är verkligen inget jag ångrar, även om det är ett tufft jobb, då jag ser det som en stor förmån att få jobba med massa fantastiska människor runt om mig som alla vill vara med och utveckla den framtidspotential som finns i Sundsvall och hela regionen.
Hur går det för näringslivet i Sundsvalls kommun, vilka trender ser du i närtid?
Vi har ett starkt och stabilt näringsliv men vi skulle vilja ta några större steg uppåt i tillväxt- och befolkningskurvan. Vi har våra starkaste kluster inom industri, bank, försäkring och IT samt flera stora huvudkontor för statliga verk. Till detta ska tilläggas att vi har Sveriges största branschbredd (Företagarfakta 2024) och ca: 20% av alla som jobbar i Sundsvalls kommun arbetar inom internationella bolag.
Framåt ser vi oss ha en given plats i den gröna och digitala omställningen tack vare vår goda till tillgång på 100% grön energi, klar industri- och verksamhetsmark, god planberedskap för mer bostäder samtidigt som vi har ett av de största IT-klustren utanför Stockholmsområdet. Att vi dessutom har ett växande universitet samt att Business Sweden säger att vår största industrisite ”Torsboda Industrial Park” (www.torsboda.com) med sina 150 hektar är en av Europas allra bästa siter för en elintensiv grön industri gör oss inte mindre hoppfulla för framtiden.
Beträffande vårt näringslivsklimat så ligger vi inte så bra till så där har vi lite att jobba på. I vår nya organisation är arbetet med att utveckla samarbetet med vårt befintliga näringsliv samt våra företagsfrämjare ett mycket tydligt fokusområde där vi redan under 2024 tagit flera steg framåt även om det nog tar några år innan det syns i några rankinglistor.
Enligt en databas över kommunslogans så har ni följande slogan; Norrlands huvudstad! Stämmer denna och hur används den?
Nej du, den är begravd sedan många år tillbaka. Numera är ju Umeå betydligt större så det vore svårt för oss att sticka ut hakan på det viset. Så nej den används inte alls. Numera säger vi kopplat till vårt nya platsvarumärke ”Sundsvall – här skapas framtiden”.
Du får nu chansen att berätta något om dig eller Sundsvalls kommun för alla Sveriges näringslivsutvecklare som en avslutning på denna intervju. Vad skulle du vilja lyfta?
Nu måste jag hålla mig till Sundsvall så jag inte svävar ut ….. och jag börjar med att ta död på en allmän uppfattning. Många tror att Sundsvall ligger långt upp i Norrland men faktum är att Sveriges geografiska mittpunkt ”Flataklacken” bara ligger några mil väster om Sundsvall. Stockholm är 39 mil ner längs kusten och Umeå 27 mil norrut längs kusten.
Jag trivs så otroligt bra här i Sundsvall tack vare att det ges möjligheter att leva ett urbant liv med ett stort utbud av restauranger, kultur och föreningsliv. Detta i kombination med att vi har fyra årstider med ett grymt friluftsliv tack vare närheten till naturen, havet och bergen. Dessutom ligger fjällen bara några timmar västerut.
Så känner ni någon som funderar på att etablera företag eller flytta någonstans, där de kan kombinera ett bra yrkesliv med hög livskvalitet så vet ni vad ni ska rekommendera, förutom er egen hemkommun förstås, avslutar Björn och skrattar.