Intervju Sofie Lindqvist – Lycksele kommun

Hej Sofie, otroligt att sitta i Ystad och intervjua dig ända uppe i Lycksele 133 mil härifrån. Hur är läget idag?
Hej Sahand, det är bra! Idag jobbar jag hemifrån och det är i Tärnaby ca 23 mil från Lycksele. Så just nu är jag ännu längre bort från dig. I Lycksele är det för årstiden lite snö då vi haft en väldigt varm vinter. Här i Tärnaby är det däremot massor med snö då vi fick en dump på dryga metern härom veckan!

Hur är din upplevelse av att vara medlem i SKNT?
Jättebra! Det är en viktig organisation som förenar oss inom kommunal näringslivsutveckling och ger oss en plattform där vi kan samverka, lära oss av varandra och utvecklas tillsammans. SKNT är inte bara viktig för oss som arbetar i branschen, de är viktig för hela Sveriges näringsliv. Jag var med på konferensen i Oskarshamn efter att ha jobbat på näringslivskontoret ett år. För mig var det en fantastisk möjlighet att träffa branschkollegor från hela landet och lyssna till deras erfarenheter och hur man jobbar i olika kommuner utifrån de olika förutsättningarna.

Hur ser er kommuns organisation ut inom näringslivsutveckling?
Näringslivskontoret ligger under Samhällsbyggnadsförvaltningen och Gustaf Axelsson är Näringslivschef. Därutöver är vi fem på kontoret varav jag och två kollegor jobbar med företagen i stöd- och utvecklingsfrågor samt en som arbetar med inflyttarservice och kompetensförsörjning och så en person på projektkontoret. Tillsammans med övriga berörda enheter och politiker jobbar vi med allt som rör näringslivet.

Kan du berätta lite om vad som ryms inom din titel som Biträdande projektkoordinator/Affärscoach?
I min roll som projektkoordinator koordinerar jag tillsammans med en kollega ett 3-årigt näringslivsutvecklingprojekt som innefattar 10 inlandskommuner, med allt vad det innebär. I rollen som affärscoach stöttar och coachar jag företag i olika utvecklingsfrågor. Jag planerar och genomför även aktiviteter och evenemang för företag och affärsnätverk, ofta gemensamt med kollegor i andra inlandskommuner som vi samverkar tätt med.

Hur kom det sig att du började jobba med näringslivsutveckling?
Jag blev tipsad om att söka jobbet i Lycksele kommun av en vän som då jobbade som näringslivsutvecklare i en grannkommun. Hon beskrev ett utvecklande, utmanande och skitroligt jobb och även om jag först hade mina tveksamheter (läs: fördomar) till att jobba kommunalt blev jag redan vid intervjun snabbt övertygad om att detta var platsen att vara på och människorna att driva utveckling tillsammans med!

Hur går det annars för näringslivet i Lycksele kommun, vilka trender ser du i närtid?
Som alla andra påverkas även Lycksele av en minst sagt turbulent omvärld. Den gröna omställningen där norra Sverige är en starkt drivande kraft har fått sig en törn i och med konkursen av Northvolt i Skellefteå som ligger bara några mil från oss. Att det påverkar hela regionen är självklart, men de långsiktiga konsekvenserna är svåra att förutspå i detta läge. Jag tror att samverkan och robusthet är två viktiga nyckelord för vårt möte med framtiden, att bygga starka samverkansstrukturer och ett näringsliv med motståndskraft att hantera snabba svängningar i omvärlden. Lycksele har ett starkt näringsliv med många tillgångar som gör det gynnsamt att driva och utveckla företag här, det tror jag inte kommer att förändras.

Tror du näringslivet och drivkrafterna bakom ser annorlunda ut i mindre kommuner i norra Sverige?
Det tror jag. Förutsättningarna för att driva företag i inland/glesbygd ser helt klart annorlunda ut än det gör i, eller i närhet till, större städer. Det är ofta stora geografiska avstånd, det finns inte samma tillgång till infrastruktur eller företagsfrämjande aktörer och beslutsunderlag för externt kapitalinskott baseras ofta på nationella ramar som kan vara svårapplicerbara på inlandsföretag. Detta gör nog att det krävs andra drivkrafter för att driva och utveckla företag. För en del kan det också vara så att det inte är företagandet eller produkten som är drivkraften, utan företaget kan vara förutsättningen för att kunna bo kvar i hembygden. Lycksele har ett väldigt bra företagsklimat som bl a visar sig i höga rankingresultat, och vi har en fin kultur där även konkurrerande företag samarbetar med varandra på många olika sätt. På näringslivskontoret pratar vi med många företagare och vi matchar ofta ihop aktörer där vi ser synergier. Företagare pratar gott om kommunen och varandra och man gör saker tillsammans för att stärka både näringsliv och samhälle. Det kanske inte är unikt för en liten kommun i norra Sverige, men det är viktigt för ett starkt näringsliv!

Enligt en databas över kommunslogans så har ni följande slogan; Lycksele, staden i Lappland. Stämmer denna och hur används den?
Nja, det är en gammal slogan. Nu säger vi: Naturligt från grunden! Det knyter an både till platsens kvaliteter och människorna som bor och verkar i kommunen.

Du får nu chansen att berätta något om dig eller Lycksele kommun för alla Sveriges näringslivsutvecklare som en avslutning på denna intervju. Vad skulle du vilja lyfta?
Näringslivet är en grundpelare för hela samhället och näringslivsklimatet är otroligt viktigt för ett näringsliv i tillväxt. Vi är många runt om i landet som jobbar för att ge våra företag de bästa förutsättningarna. Det måste vi fortsätta med, näringslivskontoren och övriga kommunala förvaltningar behöver arbeta tillsammans för ett gynnsamt och tillväxtvänligt företagsklimat. Och allra sist; välkomna på besök hos oss i Lycksele!

Snabba fakta om Sofie Lindqvist:

Ålder: 40 år
Titel: Biträdande projektkoordinator/Affärscoach
Uppväxt: Uppväxt bland åkrar och skog i en by utanför Umeå. Efter studenten flyttade Sofie till Oslo för säsongsjobb men fastnade för landet och människorna och blev kvar i 12 år innan kärlek och arbete förde henne vidare till Malmö och Köpenhamn. Efter 6 år blev längtan efter fjäll och vita vintrar för stor och flyttlasset gick norrut till Tärnaby där hon först jobbade inom privat sektor innan nuvarande roll på Lycksele kommun.
Utbildning: Sofies huvudsakliga kompetens kommer från arbetslivserfarenhet både i Sverige och internationellt, främst inom sälj och marknadsföring som ligger henne varmt om hjärtat. Vid en ålder av 35 ville Sofie prova på universitetslivet och formalisera en del praktiska kunskaper, hon studerade bla ledarskap och organisation, projektledning, företagsekonomi och affärsjuridik.

Snabba fakta om Lycksele kommun:

Invånarantal: ca 12100
Politiskt styre: KD + M + C + L
Största tätorter: Lycksele, Hedlunda, Rusksele

Foto Sofie: Andreas Jacobsson, 3Dfabriken

Foto Lycksele: Egon Isaksson