Med hopp om att få se Oskarshamn, kärnbränslehantering, konferensanläggningen, Johanna & Johanna (Oskarshamns kommun & Attraktiva Oskarshamn) slänger jag in väskorna i elbilen. Hoppas jag når så långt som jag planerat på mitt fulladdade batteri tänker jag och kör iväg från Sveriges sydkust. Strax efter 12:30 rullar jag in i ett soligt Oskarshamn. Parkerar så nära man kan till det som kommer vara vårt hotell dessa dagar. Badholmen Restaurang & Hotell ligger som enda byggnad på en liten holme ute i vattnet sett från Oskarshamns centrum. Längs kustlinjen syns aktivitetsytor för att spela basket, åka skateboard och så färjeläget Destination Gotland som de flesta av oss förknippar med Oskarshamn. Direkt i anslutning till bron ut till holmen finns ett stort torg där man upplåtit större delen som ställplatser till husbilar som kan stanna där med den bästa utsikt mot havet och detta mitt i centrum. Här ska vi vara onsdag till fredag den 15-17 maj. Och vädermässigt verkar det bli en fullträff, varmt och soligt.
Pre conference
Första programpunkten för mig på onsdagen var en guidad tur i stadskärnan tillsammans med Titti Falk från Attraktiva Oskarshamn och Erik Hjertquist från Oskarshamns kommun. Här fick vi se handelsstråken som klarat sig överraskande bra under pandemiåren. Vi fick även se flertalet muralmålningar som målats på byggnadsgavlar i stadskärnan. Parallellt med vår stadstur så kunde man även spela golf på Oskarshamns GK eller åka på en skärgårdstur och se Oskarshamn från ett havsperspektiv. Efter en kortare mellanlandning på hotellet fanns det möjlighet att delta på en middag på vårt hotell ute på Badholmen. Nära och bra!
Konferensdag 1
Näringslivschef Johanna Wihl och kommundirektör Henrik Andersson inleder starkt och på scen ser vi en hjulande kommundirektör och IKEA fåtöljen Oskarshamn. Därefter följde ett första block med Anna Rockström från Nova Utbildning och Helena Nilsson som är utvecklingsdirektör på Region Kalmar. Sen studsade mannen in som många av oss hoppas få se på riktigt. Alltså Marcus Oscarsson från bland annat TV4! Marcus tog oss med på en makroekonomisk resa över jordens samtliga kontinenter och förklarade bland annat mycket kring hur amerikansk politik påverkar europeisk och svensk politik. Sedan var det lunch och undertecknad åt lunch vid samma bord som Marcus Oskarsson som hade tillbringat natten på vandrarhem i Västervik istället för att bo flådigt i Oskarshamn. Jättekul att prata lite med honom.
På eftermiddagen var det åter igen möjligt att välja olika spår efter intresse. Förutom för oss i SKNT:s styrelse. Vi ville sprida oss så att styrelsen representerades i varje grupp. Undertecknad hade turen att hamna i den grupp som bussades ut till Svensk Kärnbränslehantering – SKB. Önskemålen från onsdag morgon föll in. Efter en introduktionsföreläsning fick vi spårsändare, gul väst och hjälm att bära. Vi åkte därefter hiss 350 meter ner i marken. Där gick vi av och började traska neråt mot 450 meters djup i kraftig lutning. Ett sus från fläktar som drar ner syrsatt luft och pumpar som pumpar ut nerdroppande vatten omger oss. Belysningen och akustiken ger en dystopisk stämning och man häpnas av vad människan är kapabel till. På vår väg ner får vi bland annat titta på kärnbränslet och kapslarna som kärnbränslet kommer förvaras i. Längst ner på 450 meters djup fick vi smaka på vattnet som tränger in och alla fick tappa lite av vattnet i en liten flaska som vi fick ta med hem. Måste vara Sveriges exklusivaste vatten!
Parallellt med vårt besök på SKB fanns möjlighet att gå på 4 olika föreläsningar eller en fördjupad stadsvandring likt den jag deltog i dagen innan. Efter dessa fick den som önskade också åka på studiebesök till Scania.
Följande föreläsningar erbjöds; Anna Flink som är säkerhetschef i Kalmar kommun föreläste om hur näringslivet kan skydda sig mot kriminella krafter. Charlotte G Brynielsson och Lena Holmberg från Viable Cities, Victoria Kallén från SKR och Tobias Lundberg från Tillväxtverket föreläste om hur EU:s hållbarhetskrav kan stärka företags konkurrenskraft. Louise Felldin och Erik Åqvist från Linköpings kommun som föreläste om hur man får med hela kommunorganisationen i näringslivsarbetet. Håll Louise Felldin och Linköping kvar i minnet…
På kvällen bjöds vi på bankettmiddag på Forum och njöt av god mat och dryck. Under middagen utsågs årets näringslivsutvecklare som är SKNT:s årliga pris för en person som gjort avgörande skillnad och insats inom sitt arbete. Årets näringslivsutvecklare 2024 blev…..LOUISE FELLDIN från Linköpings kommun! Vi avslöjade även var 2025 års årskonferens kommer hållas. Den kommer hållas i……SUNDSVALL! Fördjupande artiklar om dessa kommer komma efter sommaren. Slutligen tackade vi av en avgående styrelseledamoten Helene Wikner. Helene går ur styrelsen och istället in i en roll som valberedare.
Konferensdag 2
Jan Blomgren – professor i tillämpad kärnfysik startade denna dag och kastade omkull allt vi trodde vi visste om energisystemet. Hans motto är stort och tungt. Han förklarade varför vindkraft och solenergi borde ses som ful-el i ett makroperspektiv.
Han följdes av Jenny Rees från SKB. Hon förklarade om deras mångåriga arbete. Vidare berättade hon att hela anläggningen som vi besökte dagen innan är ett enda stort forskningslaboratorium. Hon visade på hur den slutgiltiga slutförvaringen kan se ut om allt som krävs faller in. Hon förklarade även att den svenska gränsen för godtagbara strålvärden är en hundradelen av den nivå som beslutats av internationella organ.
Efter det fick vi lyssna Johan Lundberg som är VD på OKG. Han berättade om kärnkraften och dess roll i den samlade energikoncernen Kniper vari OKG ingår. Han berättade även om behovet av en energimix och poängterade att en enskild energikälla kan lösa våra nuvarande och framtida behov.
Sist ut bland föreläsarna var Anna (Robot-Anna) Frankzén Starrin som tog oss på en omfattande trendspaning. Vi fick bland annat veta vilka behov och förväntningar olika generationer har eller har haft och vilka förväntningar dessa har på framtiden.
Dagen och konferensen avslutades med att åter igen få oss att tänka på framtiden. Ett hav av barn kom in på scenen och sjöng Lalehs ”Goliat” för oss som en påminnelse om betydelsen av att kämpa, drömma och våga.
Från styrelsen vill vi rikta ett stort tack till alla involverade. Vi har fått uppleva en stad och en kommun med fantastiska företag. Många av dem är inte bara viktiga i sitt närområde utan för Sverige som land. Jag hoppas att ni som deltog väljer att berätta om era upplevelser för andra på er arbetsplats och kanske även för kommuner i ert närområde. Ja, för det finns ju många fler kommuner än de som i dagsläget är medlemmar i vår förening. Det absolut trevligaste under dessa dagar är utbytet oss näringslivsutvecklare emellan och ju fler medlemskommuner vi har som väljer att gå på våra event; ja desto större blir värdet i allas medlemskap.
På återhörande
Sahand Kousha – SKNT