Intervju Linn Marinder – Vårgårda kommun

Hej Linn, kul att jag fick möjlighet att intervjua dig. Hur är läget idag?
Det är bara fint!

Kände du till SKNT innan jag hörde av mig för en intervju?
Ja det gjorde jag. Vi är medlemmar så jag har fått inbjudan till kommande årskonferens. Jag hade dessvärre inte möjlighet att delta i år…

Hur ser er kommuns organisation ut vad gäller näringslivsutveckling?
Ja vi har ju ett lite speciellt upplägg. Jag är inte kommunanställd utan jag är anställd av en ideell organisation som heter Center of Innovation (COI) som har näringslivsuppdraget i Vårgårda. Jag sitter dock i kommunhuset och jobbar nära bla Samhällsbyggnadschef. Center of Innovations styrelse består av Kommundirektör, ordförande i lokala Företagarna och Platschef på Gustavsberg som är ordförande. Jag sitter med som sekreterare i styrelsen.

Vi har utöver COI:s styrelse en större styrgrupp med representanter från det lokala näringslivet. Det är högst ansvarig tjänsteperson bland de största arbetsgivarna i kommunen, ordförande i centrumföreningen, en representant från LRF och största familjeägda bolaget i kommunen samt styrelsen. Det är på styrgruppsmötena vi träffas och gör verkstad av våra ambitioner.

I rollen som näringslivsutvecklare kan man ha otroligt många inriktningar. Vad innehåller din roll?
Jag är ensam Näringslivsutvecklare i Vårgårda så jag jobbar brett, med det mesta. Landsbygdsutveckling, samverkan skola arbetsliv, nyföretagande, utbildningar, lunchträffar och kommunikation. Kort och gott kan man säga att jag i min roll är en brygga mellan kommun och näringsliv.

Hur kom det sig att du började jobba med näringslivsutveckling? Du var ju controller på kommunen…
Jag har alltid känt att det var i samverkan med verksamheterna jag trivts bäst, inte just med själva redovisningen. Att koppla ihop människor med varandra och lösa problem och vara en servicefunktion är det som har triggat mig. När jag fick syn på den här tjänsten så kände jag att här finns ju bara roliga grejer, relationer, samverkan, få driva projekt osv. så detta vill jag ta mig an. Jag bor i Vårgårda kommun och det känns extra roligt att få jobba med detta på hemmaplan.

Ni har blivit rankade som nr 1 i Svenskt Näringslivs ranking 3 år i rad! Kan du dela med dig av receptet bakom detta till oss andra?
Jag skulle säg att det beror på tre saker; vi har en enig politik där majoritet och opposition vill att det ska vara lätt att vara företagare i Vårgårda, vi har ett aktivt och engagerat näringsliv och slutligen väldigt serviceinriktade och lösningsorienterade tjänstepersoner inom kommunen.

Hur går det annars för näringslivet i Vårgårda Kommun, vilka trender ser du i närtid?
Vi har liksom andra haft det tufft i byggbranschen, men många företagare ser på framtiden med tillförsikt. Man ser ”ljuset i tunneln” och siktar på att ta sig igenom det kommande halvåret och hoppas på bättring i slutet av året.

Vi jobbar som många andra, också med hur vi ska kunna kompetensförsörja Vårgårda framöver. Kommunfullmäktige har startat en beredning för kompetensförsörjning där vi kan fokusera på dessa frågor. Vi ser efter hur vi kan trygga elförsörjningen på sikt och har lyckligtvis inte haft så mycket problem med otrygghet och brottslighet.

Enligt en databas över kommunslogans så har ni följande slogan; Vi är Vårgårda, vision och tradition. Stämmer denna?
Ja…. Det gör det nog…. Men jag har bättre koll på vår vision ”Den goda kommunen med 13 000 invånare”.

/Sahand Kousha – SKNT

Snabba fakta om Linn Marinder:

Ålder: 39
Titel: näringslivsutvecklare
Uppväxt: Född och uppvuxen i Vårgårda. Stolt bonddotter.
Utbildning: Pluggade i Jönköping på Internationella Handelshögskolan till Civilekonom inom redovisning med utlandsvistelse i Brisbane, Australien.
Tidigare arbetsplatser: Jobbat som controller på Hemtex, på Vårgårdahus som ekonomichef, som controller på Vårgårda Kommun inom Samhällsbyggnadsförvaltningen och Socialförvaltningen.

Snabba fakta om Vårgårda Kommun:

Invånarantal: 12 384
Politiskt styre: Majoritetsstyre bestående av den “gamla alliansen”, dvs M, KD, C och L
Största tätorter: Vårgårda och Östadkulle