Intervju Mikaela Elffors – Mölndals stad

Hej Mikaela, kul att vi äntligen fick kontakt. Hur är läget idag?
Det är alldeles strålande tack! Bortsett från regnet då.

Kände du till SKNT innan jag hörde av mig angående denna intervju?
Ja det gjorde jag. Men jag har tyvärr inte haft förmånen att vara medlem ännu. Vi får hoppas att det kan bli så framöver.

Hur ser er kommuns organisation ut vad gäller näringslivsutveckling?
På Näringslivsenheten, som tillhör Stadsledningsförvaltningen, arbetar fyra personer. Näringslivschef, två näringslivsutvecklare och en näringslivssamordnare som har fokus på platsutveckling, primärt inriktat till våra tre tätorter. Min kollega som är näringslivsutvecklare precis som jag arbetar mycket mot besöksnäringen. Sedan har vi mycket samverkan med andra enheter och förvaltningar inom staden, särskilt med vår samhällsbyggnadsförvaltning.

I rollen som näringslivsutvecklare kan man ha otroligt många inriktningar. Vad innehåller din roll?
Jag arbetar mycket med vår kommunikation mot näringslivet och ansvarar för vårt nyhetsbrev, nätverksträffar, sociala kanaler, broschyrer och filmer. Jag ansvarar också för att hålla ihop stadens arbete kring den servicemätning av kommuners myndighetsutövning som SKR årligen genomför: Insiktsmätningen (NKI). Utöver det arbetar jag, bland mycket annat, med hållbarhetsfrågor, trygghet och säkerhet, digitalisering och främjande av stadens sociala företag. Vi är en liten enhet, men med ett stort näringsliv, så vi hjälps åt och är involverade i många olika delar. Vi arbetar mycket med regional samverkan, där ligger Västsverige långt fram.

Hur kom det sig att du började jobba med näringslivsutveckling?
Jag har alltid haft ett stort intresse för samhällsutveckling. Det var det som ledde mig till att studera statsvetenskap och Europakunskap. Men jag har också alltid intresserat mig för kommunikation och kom med åren att både studera och jobba med det. Efter över ett decennium inom kommunikations- och varumärkesbranschen kändes det spännande att återvända till samhällsutveckling utan att helt släppa taget om kommunikation och näringslivet. Näringslivsutveckling kombinerar allt detta och är fantastiskt spännande och varierande.

Ni har vunnit priset Årets tillväxtkommun på Fastighetsgalan 2 år i rad! Hur har ni kunnat lyckas med det?
Till stor del skulle jag säga att det handlar om mod. Vi är modiga och framåtlutade. Vi vågar satsa och ta viktiga beslut, som har sin grund i kunskap och kreativitet. Det går tydligt i linje med vår vision. Vi har många superspännande utvecklingsprojekt som pågår runt om i Mölndal. Den nya stadsdelen Forsåker, som växer fram i centrala Mölndal, är ett exempel; det är Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt, som dessutom har ett starkt hållbarhetsfokus.

Hur går det annars för näringslivet i Mölndals Stad, vilka trender ser du i närtid?
Det går väldigt bra för vårt näringsliv trots tiderna vi befinner oss i. Medan konkurserna generellt sett har ökat i landet har de minskat hos oss. Vi har ett starkt näringsliv, med över 8000 arbetsställen och dessutom det mest internationella näringslivet i hela regionen bortsett från Göteborg.

Enligt Wikipedia betyder Mölndal ”kvarndalen”. Har du varit där?
Absolut. Mölndal var en kvarnby ända fram till 30-talet då det sista mjölet maldes i området. Men den gamla Kvarnbyn finns kvar, central beläget i Mölndal – det är en historisk plats med många K-märkta hus och industrier. Kvarnbyn är en spännande plats för framtida platsutveckling, med potential att bli ett än mer fantastiskt besöksmål än det redan är. Vårt största stadsutvecklingsprojekt Forsåker ligger alldeles intill.

Har er kommun en slogan? Hur lyder den?
Japp, Bästa möjliga Mölndal varje dag! Den är starkt kopplad till vår vision.

Du får nu chansen att berätta något för alla Sveriges näringslivsutvecklare som en avslutning på denna intervju. Vad skulle du vilja lyfta?
Vårt starka fäste inom Life Science och Health Tech. I stadsdelen GoCo Health Innovation City växer ett Life Science och Health Tech-kluster i absoluta världsklass fram som kommer att bidra till hela regionens ti
llväxt. Här händer mycket och det kommer komma mycket mer framöver ur de investeringar som görs och gjorts.

Snabba fakta om Mikaela Elffors:

Ålder: 40
Titel: Näringslivsutvecklare
Uppväxt: Har bott i Göteborg, Bryssel, Rotterdam och Leicester
Utbildning: Masterexamen i Europakunskap, Berghs School of Communication, kurs i strategisk kommunikation, Business Management på IHM
Tidigare arbetsplatser: Har jobbat på varumärkesbyrå samt som marknads- och kommunikationsansvarig, praktiserade i Bryssel under sin utbildning

Snabba fakta om Mölndals stad:

Invånarantal: 70 000
Politiskt styre: Samverkan för Mölndal (S+M) utgör majoritet
Största tätorter: Mölndal, Kållered, Lindome