En näringslivsutvecklare och tillika styrelseledamot i blickfånget – Vilma Mori Aguilar

Hej Vilma! Vem är du?
Hej Erik! Ja, jag är Vilma Mori och jag jobbar för närvarande som innovations- och entreprenörsrådgivare i Nacka kommun. Jag har en ganska bred och mångfasetterad bakgrund där jag har bott och verkat i flera olika länder. Jag är född och uppvuxen i Peru, har bott och studerat i Ryssland under några år där jag bland annat tog en mastersexamen, men har nu varit i Sverige i över 36 år. För mig är det en styrka att ha fått samla erfarenheter från många olika platser på vår jord.

Vad utmärker dig i din roll som innovationsrådgivare?
Jag har en positiv människosyn och försöker alltid se styrkorna hos den som kommer till mig och vill ha rådgivning. Mitt kanske främsta bidrag är att hjälpa den som befinner sig i en tidig utvecklingsfas att hitta rätt nyckelpersoner för att komma vidare med sin idé. Drivet måste givetvis finnas hos entreprenören själv, men dom bästa casen, vill jag påstå, hittar vi hos de entreprenörer som vågar och vill komplettera sitt eget kunnande med experter utifrån. Och just i sådana situationer så har jag mycket som jag kan bidra med.

Varför har du valt att engagera dig i SKNT:s styrelse?
Det är en kombination av olika faktorer. Dels är jag en engagerad person och tycker det är spännande att lära känna nya miljöer. Jag har förmånen att få jobba i en framgångsrik kommun och jag har säkert en del erfarenheter från Nacka att ta med till styrelsearbetet. Sen är det kanske lite slump också. Nån ställde en fråga och jag svarade ja.

Har du någon dold talang?
För er som inte känner mig så kan det kanske vara en överraskning att jag har ett stort kunnande inom sjörätt och fiskerirätt. Jag har min grundutbildning inom juridik och har därefter fördjupat mig en hel del inom internationell sjö- och havsrätt.

Nacka kommun har drygt 100 000 invånare, varav knappt 35 000 bor i centralorten. I kommunen finns det drygt 15 000 företag och det startas i genomsnitt tre företag om dagen. Nacka placerade sig på plats 43 i 2021 års näringslivsranking från Svenskt näringsliv (en förbättring från plats 76 året innan). En stor infrastruktursatsning i Nacka är tunnelbanans blå linje som byggs ut med tre stationer och från år 2030 ska man kunna åka tunnelbana till Nacka.