En näringslivsutvecklare och tillika styrelseledamot i blickfånget – Thomas Fägerman

Hej Thomas! Det händer grejer i Boden har jag hört. Berätta!
Du har helt rätt Erik. Här händer det grejer, precis som det gör i stora delar av norra Norrland. Satsningen på Northvolt i Skellefteå har ju blivit väldigt känd och omskriven, inte minst i våra kretsar eftersom SKNT hade sin förra årskonferens i Skellefteå. Något som inte är lika känt är att grundarna av Northvolt-satsningen också gör en ännu större satsning här i Boden, genom att bygga ett fossilfritt stålverk inklusive en vätgasanläggning: H2 Green Steel.  Det här är alltså en del av den stora gröna industrirevolution som pågår här uppe i norra Norrland och där de totala investeringarna kommer uppgå till mer än 1 000 miljarder kronor. Det är så mycket pengar att det är svårt att greppa. Det är kanske lättare att förstå vidden av detta om man berättar att det behövs 100 000 nya personer under de närmaste 20 åren. Och det i en region där det i dag bor ungefär 325 000 människor. Det som sker i den här delen av landet är helt unikt och vi har heller ingen direkt förlaga att jämföra oss med, inte ens internationellt. Vi banar ny väg och det är både väldigt spännande och lite läskigt.

Förklara det här med grönt stål och kopplingen till vätgas. Hur hänger det ihop?
När man producerar stål så går det åt väldigt mycket energi. Traditionellt har det gått åt enorma mängder kol för att göra stål och när kolet förbränns sker stora koldioxidutsläpp. Ett alternativ är att i stället använda vätgas vilket är miljövänligt och i princip helt utan CO2-utsläpp. Haken ligger i att det går åt väldigt mycket el för att producera vätgas, så en förutsättning för fossilfritt stål är att vätgasen kan produceras med grön el. Och sånt har vi gott om i Norrland tack vare våra älvar, vår vattenkraft men även vindkraften. Där har du också förklaringen till varför den gröna omställningen sker i Norrland. Här finns gruvorna, här finns stålverken och här finns älvarna. Blåser gör det också.

Vad bidrar ni i Boden Business Park med i den här omvandlingen?
Ja du, säg vad vi inte sysslar med. Vi är involverade i en mängd frågor som är kopplade till den här stora omvandlingen. Vi kommer behöva mängder av människor med olika kompetenser. Att på olika sätt säkra kompetensförsörjningen är ett jätteviktigt område och något vi jobbar brett med. Ta bara en sån sak som att vi räknar med att det behövs ungefär 6 000 entreprenörer för att klara av att bygga de här anläggningarna. Var hittar man alla dom? Och var ska dom bo? Ja, det är många frågor som ska lösas.

När kommunen växer så behövs det också nya förskolor, skolor och annan samhällsservice. När andra företag kommer hit för att vara en del i försörjningskedjan så behöver de mark, detaljplaner, bygglov och kanske även kapital. Vi finns med i alla de här processerna för att säkerställa att det inte stannar upp. Vår allra största utmaning är nog ändå bostäderna. Alla dessa människor måste ha någonstans att bo och vi jobbar stenhårt tillsammans med kommunen och bostadsutvecklare för att komma framåt. Ibland önskar man kanske att det gick ännu lite fortare. Här finns också verkliga hot. Alternativet till att bo här är ju att människor flyger hit och jobbar och sen flyger hem igen, dvs långpendlare som inte flyttar hit och inte heller blir skattebetalare. En sådan situation vill vi undvika och då måste vi jobba stenhårt med Bodens attraktivitet och att bygga bostäder.

Det låter ju fantastiskt kul och spännande. Men är det det, eller är det mest bara jobbigt?
Det är givetvis väldigt mycket arbete men det är samtidigt enormt stimulerande. Jag brukar ibland få nypa mig i armen och tänka efter lite kring vad det är jag får vara med om. Den här gröna industriomställningen är helt fantastisk och det känns lite som ett privilegium att få vara med när det händer.

Thomas Fägerman, 57 år, vd för Business Boden Park sen 2018. Har tidigare jobbat i det privata näringslivet som entreprenör och konsult. På 90-talet jobbade Thomas som samhällsbyggnadschef i Bergs kommun, söder om Östersund. Hållbarhetsfrågor och digitalisering har följt som en röd tråd i de olika roller Thomas haft, egentligen ända sedan han valde inriktning på gymnasiet.

Boden är en kommun i Norrbotten med drygt 28 000 invånare. Boden var under många år bas för övre Norrlands försvar och drygt 13 procent av landets försvar var stationerat på Bodens garnison. I slutet av 90-talet kom försvarsnedläggningarna, men som en konsekvens av ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge så växer försvarsmakten i Boden igen, denna gång parallellt med de andra stora satsningarna. Luleå är närmaste större ort (37 km). Boden hamnade på plats 44 i Svenskt näringslivs senaste ranking, vilket är bästa placering i både Norrbotten och Västerbotten. Boden Business Park är ett helägt kommunalt bolag med 14 medarbetare.