Hej Anja! Du är näringslivschef i Sveriges kanske hetaste kommun, Skellefteå. Hur känns det?
Tack det känns givetvis väldigt bra, även om man inte kan slå sig till ro. Bara för att mycket går år rätt håll så betyder ju inte det att vi står utan utmaningar. Men jämfört med hur många andra kommuner har det så är det väl ändå positivt att de flesta problemen just nu är förknippade med växtvärk.
Vad är den tuffaste utmaningen för er just nu?
Vi har två riktigt stora utmaningar, kompetensförsörjning och bostadsbyggande. Skellefteå växer kraftigt och kommer fortsätta göra det i många år till. Northvolts satsning på en ny batterifabrik är det stora loket men med den så kommer en mängd andra investeringar i både privat och offentlig sektor. Det som förenar allt detta är att satsningarna behöver människor och människorna behöver nånstans att bo. Fullmäktige har precis antagit ett uppgraderat befolkningsmål om 90 000 invånare år 2030 och vi ska under samma period bygga 9 000 nya bostäder. Utöver det så ska vi till exempel bygga skolor för 4 000 fler elever. Traditionellt har flyttströmmar i Norrland oftast inneburit att människor flyttat från en norrländsk ort till en annan. Det funkar inte längre. Det en kraftig tillväxt i flera andra kommuner i Norr- och Västerbotten – som Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå och Umeå och upp mot 100 000 personer kan behövas för den framtida kompetensförsörjningen. För att vi ska klara detta så behöver vi få människor från södra Sverige och internationellt att flytta till norra Sverige.
Hur kommer det sig att ni fick en batterifabrik att välja Skellefteå? Var det tur eller hårt arbete?
Det var definitivt hårt arbete. Skellefteå var faktiskt inte ens med i startfältet, utan vi bjöd mer eller mindre in oss själva när vi fick höra talas om satsningen på Northvolt. Därefter var det ett starkt lagarbete som ledde fram till att det var vi som drog vinstlotten. Northvolts vd Peter Carlsson berättar om en rolig detalj i sitt ”Sommar i P1” om hur han på vägen in från Skellefteå flygplats passerade en stor upplyst skylt med texten ”Välkommen Northvolt”. Han blev så förvånad och imponerad över den kreativa välkomsthälsningen att han vände för att åka tillbaka och titta på den en gång till. Jag vill nog ändå påstå att det handlar om en kombination av att vi haft de infrastrukturella förutsättningarna på plats och att vi har jobbat målmedvetet och rätt. Tillgången till stora och förhållandevis lättexploaterade markytor och att samtidigt via Skellefteå kraft kunna erbjuda nödvändig energikapacitet har varit helt avgörande. När vi dessutom lyckades paketera detta på ett sätt som attraherade investerare, så blev slutresultatet helt enkelt väldigt bra.
Nu ska Skellefteå alltså stå värd för nästa SKNT-konferens i maj 2022. Vad kan vi vänta oss om vi åker dit?
Jag är inte direkt involverad i planeringen av programmet men vad jag förstår så kommer ni att få lyssna till Peter Carlsson, Northvolts vd. Vi kommer säkert också berätta om etableringsprocessen utifrån ett näringslivsutvecklarperspektiv där vi kommer dela med oss av både framgångsfaktorer och sånt som skulle kunna göras bättre. Och så erbjuder vi ett fantastiskt boende i det nyöppnade The Wood hotell, som med sina 20 våningar tävlar om att vara ett av världens högsta trähus. Utomordentligt god mat och en sol som knappt går ner kommer göra upplevelsen unik.
En undring så här till sist, när det går så här bra så måste ni ju komma jättehögt på näringslivsrankingen…eller?
Ja, det kan man ju tycka, men så är det faktiskt inte. Vi har legat runt plats 200 under många år och över tid så ser kurvan lite ut som en snäll berg-o-dalbana. Självklart läser vi rankingen och funderar kring de frågor där vi får låga betyg men det är inget jag lägger så väldigt stor vikt vid. Vi har lyckats vända en negativ utveckling och ser nu väldigt positivt på Skellefteås tillväxt, förhoppningsvis kommer det även att påverka attityderna kring kommunens näringslivsklimat.